CARBONART 2004
Culoarul Memoriei
[switch to english]
Perioada: 4-10 August 2004
Tematica proiectului:
Creator artificial in realitatea posibila. Inovatia ca alternativa a traditionalului. Reamintirea, actiune mintala, legata de cautarea, de restabilirea si extragerea informatiei necesare din memoria permanenta. Culoarul memoriei. Amintirea prezentului. Memoria peretilor. Simularea realitatii. Memoria operativa. Memoria umana si analogiile ei textuale, mecanice, electronice sau virtuale.
Conceptia proiectului:
Crearea pentru artisti a unui mediu in interiorul caruia urmeaza sa se realizeze un schimb reciproc intre reamintirea individuala, amintirea istorica (artistica) a trecutului si memoria permanenta, toate acestea fiind sub influenta unor factori externi - loc/cladire. Materializarea artistica a memoriei prin intermediul unui mijloc textual, manual, mecanic, electronic sau virtual.
Organizator:
[KSA:K] Centrul pentru Arta Contemporana, Chisinau
In colaborare cu Colegiul de Arta "Al. Plamadeala"
Curator - Lilia Dragneva
Idea locului de desfasurae a taberei - Igor Svernei
Finantator: Fundatia Soros Moldova
Suport informational: Asociatia DNT
Parteneri:
Ambasada Germaniei din Moldova
Ifa Institut fur Auslandsbeziehunden
Colegiul de Arte Plastice "Al. Plamadeala"
Idea generala:
In anul de fata am decis inca o data sa operam unele modificari in modul de organizare a taberei. Ca si in editia anului 1999, "Carbonart" se va desfasura la Chisinau (spre deosebire de toate celelalte editii precedente, cand tabara era organizata in localitatile rurale), dar de aceasta data locul de desfasurare nu va fi orasul insusi si urbanistica lui concreta, ci loc/cladire/institutie concreta, determinate cu precizie, care, evident, vor forma o parte componenta a spatiului urbanistic.
Este vorba de Colegiul de Arte Plastice "Alexandru Plamadeala"* - prima scoala de arta plastica, aparuta in Moldova inca la sfarsitul secolului XIX.
Am hotarat sa initiem o conlucrare intre aceste doua institutii de profil artistic (Colegiul mentionat si KSAK**- aflat in incinta aceleiasi cladiri), pentru a organiza cea de-a noua editie a primului eveniment de grup in domeniul Artei Contemporane - Carbonart, lansat de prima organizatie de acest gen, aparuta la sfarsitul sec. XX - KSAK.
*Colegiul de Arte Plastice "Alexandru Plamadeala" , infiintat in 1887 ca scoala particulara de desen organizata pe langa scoala judeteana nr. l din Chisinau, in 1991, se transforma in Scoala comunala de desen din Chisinau; in 1918, Scoala Comunala de desen din Chisinau se transforma in Scoala de Arte Plastice (Frumoase). Timp de 21 de ani (din 1919 pana in 1940) Scoala de Arte Plastice, dirijata de A. Plama-deala, a devenit un focar de cultura. Aici se adunau artisti de teatru, scriitori, arhitecti, artisti plastici si alti oameni de creatie. In cadrul scolii a functionat (l921-1922) Socie-tatea de Arte Frumoase din Basarabia. Din 1944 pana in 1986 au fost schimbate 3 cladiri. In 1991 Scoala Republi-cana de Arte Plastice si Pedagogie „A. Pla-madeala" a fost transformata in Colegiul Re-publican de Arte Plastice „Alexandru Plama-deala". In prezent Colegiul „A. Plamadeala" este o institutie superioara de scurta durata cu termenul de studii de 4 ani.
**Creat in 1996, in calitate de institutie ce promoveaza Arta Contemporana, Centrul pentru Arta Contemporana, Chisinau urmareste inlaturarea monopolului "traditiei", afirmarea dreptului artistului de a fi diferit si educarea publicului in sensul acceptarii acestei diferente. In acelasi timp Centrul ofera mediului artistic din Moldova exemplul unei noi modalitati de existenta si functionare. Una din problemele majore abordate de Centru este strategia depasita a institutiilor de stat, care raspund de politica culturala oficiala. KSA:K a fost infiintat pentru a activa in domeniul artelor vizuale si a completat un gol, care exista de cateva decenii, jucand un rol echilibrator fata de unicul organ care domina acest domeniu. Acest organ este Uniunea Artistilor Plastici (UAP), care a fost imputernicit de autoritatile sovietice inca din 1948 sa reprezinte, dar si sa controleze artele frumoase din Moldova. UAP functioneaza si ca organismul care acorda „statut de profesionist" pictorilor, sculptorilor, graficienilor si altor reprezentanti ai vocatiei de artist. Astfel, Centrul a intrat in scena pentru a acorda sustinere morala si logistica acelor artisti care nu faceau parte din UAP si, de aceea, erau lipsiti de anumite privilegii.
Prin acest proiect noi, intentionam sa stabilim o legatura intre traditia culturala locala, raportata la procesele artistice mondiale. Iar aceasta dihotomie contradictorie si in acelasi timp acest dublu pionierat in artele vizuale la o distanta de un secol unul de celalalt, speram sa le inspire participantilor o «reamintire» a experientei si a mesajului generatiilor artistice pe parcursul secolului trecut, reportat pe cat la o zona anumita, atat si la cele din lumea intreaga; si raportarea acestor amintiri la ziua de azi, la situatia Artei Contemporane si la problemele pe care artistii de la noi si de peste hotare le confrunta.
Arta nu este rupta, schizoid, de complexul vietii sociale. Ea s-a miscat permanent in acelasi sens in care s-a miscat societatea in ansamblul sau. Uneori miscarea ei a fost proiectiva, adica a anticipat directiile de deplasare, alteori a fost reactiva, adica s-a produs ulterior, ca raspuns. Ea a suportat de multe ori influentele stiintei si ale tehnicii, dar tot de atatea ori arta, stiinta si tehnica s-au nascut simultan, incorporand acelasi spirit. Nu atat tehnica a transformat decisiv arta sec.XX, cat redimensionarea omului intr-o lume nesigura, bantuita de fantasme si incercata de cataclisme istorice fara precedent. Stiinta si tehnica i-au furnizat instrumente, suporturi, materiale si atat. Transformarile revolutionare sant, insa, inauntru.
Orice problema de natura sociala sau politica poate fi redusa la una de educatie, de modificare sau formare a mentalitatilor. Modificarea mentalitatilor e o sarcina dificila, dar nu imposibila. Ea se poate realiza prin intermediul unor politici educationale, care necesita un timp lung pentru elaborare si implementare. O cale alternativa este Arta Contemporana, care plaseaza publicul intr-un context cu totul nou si neobisnuit. Este, intr-un anumit sens, o terapie de soc, deoarece scoate omul din tiparul in care traieste in mod curent, impunandu-l sa gaseasca interpretari pentru lucruri ce nu se incadreaza in scenariul cotidian, sa realizeze faptul ca acesta nu explica totul, sau, cel putin, sa puna la indoiala lucruri pe care anterior le-a acceptat fara intrebari. Acest exercitiu dezvolta publicului o gandire independenta, neafectata de mituri personale sau politice.
In pofida unei anumite monotonii si a unui spatiu limitat, care se creeaza la prima vedere, cladirea de 4 etaje a Colegiului constituie un spectru extins de variante de alegere a locului de realizare a lucrarilor artistice - sali de clasa si ateliere, holuri si culoare, sala de festivitati si cea sportiva, cantina, curtea interioara invaluita de verdeata si incaperile oficiului KSAK, din aceasta cladire, echipat cu instalatiile si dispozitivele necesare (computere, internet, masa de montaj, camere foto si video etc.). De asemenea, se prevede ca in cladirea Colegiului sa fie organizate cazarea si alimentarea participantilor la proiect. Pentru a oferi conditiile necesare, organizatorii vor intreprinde toate actiunile de natura preparativa. In acelasi timp, artistii vor beneficia de materialele suplimentare necesare: aparataj video si foto, proiectoare video si media, si in functie de necesitate - de transport. Salutam orice forma de autoexprimare, fie performance, instalatii, land art, lucrul cu textul, desen, pictura, new media, lucrari video si foto etc.
Proiectul constituie o continuare a curentului art in nature, dar de aceasta data in spatiul urban, mediul natural (pornind de la tematica generala a proiectului) se prevede a fi reamintit si materializat/recreat in spatiul real sau virtual. Drept suport de reamintire a naturii va servi curtea interioara a Colegiului, invaluita de verdeata. De aceasta data nu se va produce implantarea "generatorilor virtuali" in sanul naturii (asa cum s-a procedat in editia anterioara), ci dimpotriva - natura vazuta, fixata in memorie in trecut si recreata in mod artificial prin intermediul textelor si obiectelor ready made, cat si a computerilor, a camerelor video si foto, a televizoarelor, a proiectoarelor video si media si a unor dispozitive speciale.
Cladirea institutiei de invatamant urmeaza sa fie transformata, pentru o vreme, in loc de trai si de creatie.
Participantilor la proiect li se va propune sa faca analogii intre aspectul concret - loc/cladire, si realitatea virtuala, sa se adanceasca in labirintul si culoarele propriei memorii si sa se transpuna in spatiul real cu ajutorul memoriei artificiale si a analogiilor sai cu ajutorul unor elemente ajutatoare (fotografia, video, scrisul, calculatorul...) ale acesteia, creand in felul acesta un simulacru de memorie. Crearea unei interdependente intre locul/cladirea concreta si memoria (inclusiv cea asociativa) a individului (in cazul nostru este vorba de artist), fapt ce va servi drept generator de idei artistice noi in domeniul Artei Contemporane, aparute in baza confruntarii a doua sisteme/structuri diametral opuse - conservativa si contemporana, perimata si moderna, reala si virtuala, umana si mecanica/electronica. Astfel sa apara posibilitatea de a analiza labirintul memoriei individuale alaturi de pozitia proprie, prin intermediul artei, fata de spatiul geo-socio-politico-cultural, al unei zone, regiuni, tari etc…
Descrierea succinta.
Lansata in 1996 si fiind primul eveniment de grup in domeniul Artei Contemporane, Tabara de creatie "Carbonart" a urmarit in permanenta urmatorul scop - coaptarea si sporirea numarului de artisti interesati de formele, metodele si mijloacele artistice noi de exprimare, si nu este altceva decat un mare atelier, o fabrica de creatie, unde se produce schimbul de experienta intre artistii locali si cei sositi din alte state, cat si colaborarea dintre artistii cu un inalt nivel de pregatire profesionala si cei aflati la inceput de cale.
In fiecare an, KSAK este preocupat de selectarea ideii centrale, care organizeaza procesul artistic pentru editia ordinara a "Carbonart"-ului. Selectarea ideii se realizeaza in baza mai multor criterii de baza: actualitatea, pluriaspectualitate, potentialul artistic si, indeosebi, momentul atractiv pentru artisti.
In acest an am vrea sa consacram tabara reamintirii, care, prin culoarului memoriei trece prin mai multe generatii si se materializeaza intr-un spatiu posibil, dar fiind transformata de imaginarul artistic.
In prezent, cand memoria omului activ este echipata cu un potential tehnic nemaiintalnit, din nou se creeaza impresia ca a sosit momentul de a separa memoria umana de ceea ce este analogia ei mecanica, electronica sau virtuala. Omul contemporan este inclinat sa-si transmita functiile memoriei diferitelor gagete-uri (acest termen nou denumeste nu numai dispozitivele elctronice - note-book, camere de cifre, dispoztive manuale, scanere manuale etc., cat si alte dispozitive nemanuale: ghide, indreptare, baze si depozite de informatii, retele electronice, dispozitive de cautare etc.).
In prezent urmeaza sa constatam ca arta memorari s-a pierdut. Cu toate acestea diferite elemente ale memoriei cunosc o evolutie extraordinara: mii de oameni cauta sa elaboreze campul general al reamintirii, sa organizeze locul si formele memoriei, sa perfectioneze procedeele de extragere a continutului mnemonic din locuri si imagini elaborate in modul cel mai sofisticat.
Fabius Quintilianus identifica memoria cu o cladire, in care omul viziteaza toate incaperile in cautarea unor obiecte amplasate acolo in mod artificial. Cicero vorbeste despre tehnica amintirii, bazate pe imaginea mintala a unei case cu mai multe incaperi distruse de incendiu si pe recrearea unor fragmente integrale de vorbire din imaginea cuvintelor. Platon, la randul sau, elaboreaza teoria cunoasterii, baza metodologica a careia era considerat spiritual, care, aflandu-se in lumea ideilor pure, contempla din toate punctele de vedere esenta lumii. Insa coborand din norii lui Platon pe pamant, spiritul "uita" viata sa ideala precedenta. Contradictiile lumii senzoriale provoaca anumite meditatii, reamintirea esentei autentice a lumii. Procesul reamintirii se manifesta ca o arta a dialecticii. Speculatiile teoretice ale lui Platon sunt insotite de imagini sugestive, de analogii, de comparatii. Astfel, el explica teoria cunoasterii in mod popular cu ajutorul imaginii unei caverne. Omul antrenat in procesul cognitiv este un captiv, imobilizat de lanturi (senzoriale) si plasat cu spatele spre intrare. Pe peretele opus al cavernei el vede umbrele obiectelor, ale fiarelor si ale oamenilor, imaginile carora zboara spre intrare. Sarcina cunoasterii consta ca in imaginile si umbrele confuze sa descoperim lumea autentica a imaginilor, sa ne "reamintim" lumea cea adevarata.
In cazul cand problemele filosofice sau stiintifice sunt luate si aplicate repede si in cazul cand o arta sau alta asimileaza, fara preparativele de rigoare, aceste idei novatoare, atunci se manifesta forta memoriei, desi procesul anterior a fost demult dat uitarii; in acest caz, asa cum sustine Platon, se manifesta integral „reamintirea".
Astfel reamintirea se produce ca o asteptare a experientei din trecut, o experienta a generatiilor precedente si ca o creare a unui anumit culoar de memorie - un pasaj imaginar prin trecutul reactualizat de memorie, cat si falsificarea constienta a trecutului cu ajutorul imaginatiei proprii si prin crearea pentru ea (memorie) a unui simulacru. In acest caz este vorba de amintiri individuale si de autoidentificarea proprie cu un anumit proces ce vine din trecut, toate fiind elaborate constient in baza cunostintelor acumulate si a asteptarilor, dorintelor aparute, cat si in baza interdependentei dintre memorie personala si locul geografic concret, materializate in realitatea virtuala.
Prin realitatea virtuala (din lat. virtualis "posibil"), care s-a impus deja ca o directie prioritara in cultura secolului XXI, omenirea a intrat in impact cu o problema cu o solutie dificila. Este vorba de faptul ca virtualistica s-a impus ca directie independenta in arta si psihologie si detine un loc important in informatica si in domeniul reflectiei umane. Ultimul patrar al secolului al XX-lea s-a impus prin faptul ca omenirea a intrat intr-un stadiu nou al evolutiei informationale. Aparitia societatii de servicii informationale si de tehnologii noi, invazia economiei informationale, computerizarea personala in masa este un fenomen fara precedent in istoria umanitatii.
In acest context este cazul sa facem o analogie cu chtoot environment. Mai precis cu manualul lui Lincus - "chroot": Run a command with a differend, specified root direcrory. In traducere relativ libera: se creeaza un spatiu virtual in care se executa o anumita comanda. Iar la terminarea comenzii spatiul virtual se distruge, urmele fiind vizibile doar prin activitatea lasata in fisierele ramase in interiorul spatiului real in care a fost creat spatiul virtual.
Intr-un fel este ca si crearea unei lumi in alta lume, faptul care vrem sa-l simulam in mod artistic si pe parcursul taberei. Puntea de legatura intre aceste doua lumi fiind culoarul memoriei, care traverseaza nivelele edificiului din realitatea posibila si cele ale reamintirilor umane.
Baza proiectlui"CARBONART-2004":
Perioada desfasurarii 01-10 august 2004
Locul desfasurarii Colegiul de Arta Plastica „Al. Plamadeala", Chisinau, Republica Moldova.
Idea de baza a proiectului
Desfasurarea "Carbonart"-ului intr-un loc determinat, constituind o parte componenta a spatiului urban. Transformarea unei institutii de invatamant in loc de trai si de creatie. Confruntarea intre aspectul concret loc/cladire si realitatea virtuala. Adancirea artistilor in labirintul si culoarele memoriei proprii si transpunerea lor in spatiul real cu ajutorul unor analogii artificiale ale memoriei, de asemenea cu ajutorul unor elemente suplimentare, cat si cu ajutorul crearii unui simulacru de memorie.
Esenta artistica a proiectului
Interactiunea dintre locul/cladirea concreta si memorie (inclusiv cea asociativa) a individului. Generarea unor idei artistice noi in domeniul Artei Contemporane in baza confruntarii unor sisteme/structuri diametral opuse - conservativa si moderna, reala si virtuala, umana si mecanica/electronica etc. Pozitii noi in Arta Contemporana a Moldovei.
Valoarea sociala
Scopul nostru este determinat de necesitatea crearii, la nivel artistic, a unor proiecte pentru astfel de situatii de coexistenta, de contacte si colaborare intre artistii din tari si regiuni diferite, intre artisti de varsta si cu nivel de pregatire diferite, stimuland in felul acesta confruntarea si schimbul dintre diferite forme de memorie, de cunostinte/experienta si identitatea personala a fiecarui artist in parte, formandu-se in consecinta un simulacru al memoriei generale. In acelasi timp, proiectul nostru este o incercare de confruntare a celor doua sisteme de instruire (academismul traditional si tehnologiile noi). Promovarea Artei Contemporane a Moldovei la nivel international, prin intermediul contactelor directe si al colaborarii cu participantii straini la tabara, cat si mediatizarea operelor realizate la "Carbonart-2004", cu ajutorul internet-ului.
Grupurile-tinta
Artisti profesionisti, teoreticieni de arta din Republica Moldova si din strainatate; studenti de la facultatile de arta; artisti tineri incepatori; studenti si cadre didactice de la colegiile si universitatile de orice profil; cadrele didactice din institutiile universitare si preuniversitare din Republica Moldova; mediul potential deschis pentru receptarea artei contemporane.
Sarcinile proiectului
Utilizarea noilor posibilitati mentale ale artistilor. Posibilitatea oferita artistului de a analiza, prin intermediul artei, labirintul propriei memorii impreuna cu pozitia personala fata de spatiul geo-socio-politico-cultural concret, fata de o anumita zona, regiune, tara. Interdependenta dintre spatiul real si cel creat in imaginatie - extinderea posibilitatilor expresiei artistice in vederea solutionarii unor probleme ale Artei Contemporane. Schimbul de experienta intre artisti din diferite tari cat si dintre artistii de diferite varste si niveluri de pregatire. Ameliorarea nivelului general al Artei Contemporane din Republica Moldova. Popularizarea "Carbonart-2004", stimularea autoritatii Artei Contemporane din Republica Moldova.
Strategia de realizare
Se propune un termen de 7 zile de convietuire si de activitate in comun, pentru artistii invitati, in localul Colegiului de Arta Plastica "Alexandru Plamadeala", Republica Moldova, Chisinau. Pe parcursul acestei perioade de timp, se recomanda a realiza o cercetare intuitiva activa a bagajului propriu de cunostinte si a memoriei propriii, o examinare a interdependentei dintre locul concret, reamintit partial, amintit prin asociatie si participantul imaginar, fapt ce se va transpune in materializarea ideii prin intermediul elaborarii unor lucrari artistice in perioada sejurului in tabara. La expirarea termenului de 7 zile, participantii la actiune vor prezenta lucrarile definitivate, care urmeaza sa corespunda tematicii si conceptiei "Carbonart-2004" in conformitate cu proiectele autorilor prezentate anterior asupra operelor ce urmeaza a fi elaborate in tabara.
Selectarea participantilor
Se preconizeaza selectarea unui numar de circa 20 de participanti, inclusiv 10 persoane venite din strainatate. Cererile de participare la proiect pot fi inaintate pana la 25 iunie 2004.
La 30 iunie va avea loc sedinta Comisiei de experti a Centrului, in cadrul careia vor fi selectati participantii. Invitatiile de participare vor fi expediate pana la 05 iulie 2004.
Participantii vor fi selectati de curatorul proiectului si de Comisia de experti a Centrului pe baza de concurs, in functie de CV si proiectele prezentate pentru participare la "Carbonart 2004".
Selectia proiectelor se va face dupa urmatoarele criterii:
- sa corespunda tematicii si conceptiei editiei din acest an.
- sa faca parte din domeniul Arta Contemporana
- sa se incadreze in bugetul si posibilitatile materiale ale taberei
- sa fie clar expusa si argumentata idea si conceptia lucrarii
Capitolul de informare
Incepand din prima zi si pe parcursul intregii saptamani, in fiecare seara, in sala de festivitati a Colegiului de Arta Plastica "Alexandru Plamadeala" vor avea loc diferite manifestari. Vor fi prezentate retrospectiv editiile anterioare ale taberei, participantii vor fi informati asupra activitatii KSAK, participantii beneficiind de demonstrarea video a lucrarilor autorilor din R. Moldova. Fiecarui invitat si doritor i se va propune sa elaboreze un program de prezentare a operelor proprii in contextual "Carbonart"-ului si al situatiei culturale din tara respectiva. In felul acesta, artistilor li se va oferi posibilitatea sa se cunoasca indeaproape, sa faca schimb de experienta si sa-si creeze o imagine proprie despre creatia fiecarui coleg in parte.
De asemenea se prevede un curs de prezentari teoretice, organizate pentru participantii la tabara de oaspetii-participanti, invitati la Carbonart aditional.
Deschiderea "Carbonart"
Deschiderea se preconizeaza pentru ziua de 04 august 2004. In cadrul inaugurarii vor fi prezentati participantii si oaspetii taberei, vor fi prezentate retrospectiv editiile precedente ale taberei "Carbonart".
Asigurarea
Aprovizionarea cu produse alimentare revine in intregime organizatorilor proiectului.
Asigurarea cu consumabile revine atat organizatorilor proiectului, cat si participantilor la proiect.
Asa cum s-a mentionat mai sus, in procesul de creatie pot fi utilizate materiale necesare pentru realizarea proiectului (prevazute de proiectele de participare).
Documentarea proiectului
Documentarea proiectului se elaboreaza de organizatori cu ajutorul filmarilor video si foto, perfectarea planului de actiuni si evidenta proiectelor elaborate. In consecinta, tot materialul va fi selectat si transpus in site-ul Centrului. Materiale filmate vor fi montate pentru elaborarea unui film documentar al proiectului. Se prevede de asemenea editarea unui catalog care va cuprinde inclusiv editiile precedente.
Activitatea
Participantii la "Carbonart - 2004" vor elabora proiecte conform unei tematici si conceptii concrete. Pe parcursul desfasurarii "Carbonart"-ului, fiecare participant va realiza un proiect personal din materialele si mijloacele selectate din timp. Asa cum s-a mentionat mai sus, pot fi utilizate materiale si confectii avute la dispozitie sau preparate din timp, fie ca acestea sunt produse cu ajutorul tehnologiilor simple "traditionale", fie cu ajutorul utilizarii mijloacelor media moderne. Este salutabila de asemenea folosirea calculatoarelor, a proiectoarelor si camerelor video, a aparatelor de fotografiat. Artistii pot crea obiecte, instalatii, performance, actiuni, texte etc.
Planul de desfasurare a "Carbonart"-ului
"Carbonart" -ul va dura 07 zile, se va desfasura de la 04 pana la 10 august 2004. Inaugurarea "Carbonart" -ului si prezentarile vor avea loc in seara de 04.O8. 2004, iar inchiderea la 10.08. 2004.
Sosirea participantilor este prevazuta pe parcursul zilei de 04.08.2004. In seara aceleasi zile se prevede prezentarea participantilor. In felul acesta, pe parcursul celei dintai zile se prevede sosirea participantilor direct la locul de desfasurare a "Carbonart"-ului - Colegiul de Arta Plastica "Alexandru Plamadeala, unde va avea loc inaugurarea taberei. Cea de-a doua zi va fi dedicata prezentarii cladirii, descrierii si discutarii planului de lucru pentru perioada de sejur in tabara. Va fi elaborat programul prezentarilor zilnice (in sala de festivitati) Din 05.08.04 si pana in 09.08.04 inclusiv participantii isi elaboreaza operele in conformitate cu planul prezentat. Cea de-a saptea zi va fi dedicata prezentarii oficiale a "Carbonart"-ului in cadrul expozitiei cu acelasi generic, unui public larg si discutarii totalurilor taberei, iar seara vor fi prezentate materiale filmate pentru documentarul "Carbonart".
A opta zi este rezervata inchiderii taberei si plecarii participantilor.
Centrul va asigura:
hrana si cazarea, materiale si instrumentele necesare pentru realizarea proiectului, transportul intern.
Data limita de depunere a dosarelor de participare (in persoana, prin posta electronica sau fax)
este 25 iunie 2004
Relatii suplimentare:
KSA:K, Centrul pentru Arta Contemporana,
Str. Independentei 1 , Chisinau 2043 Moldova
Tel: +373 22 573395, tel./fax: + 373 22 772507,
E-mail: ksak.info@mail.md
Persoana de contact - Lilia Dragneva