KSA:K NETWORK
ISTORIC ECHIPA CONTACTE
ARCHIVE
select year


» Ksa:k » Centrul pentru Arta Contemporana | CHISINAU - Arta, Cercetare in Sfera Publica
project | seminar : participants | conference : participants | final presentation

CHISINAU - Arta, Cercetare in Sfera Publica

[switch to english]

Perioada: Mai 2010 – 7 Ianuarie 2011
Locul desfasurarii: Chisinau, Republica Moldova

Organizatorul proiectului: KSAK - Centrul pentru Arta Contemporana, Chisinau
Parteneri: Asociatia E-cart.ro, Romania, MEEM- Rael Artel Gallery: Non-Profit Project, Estonia

Scopul proiectului este de a explora discursurile institutionale si politice dominante care au modelat peisajul urban al orasului Chisinau pe parcursul istoriei sale recente. CHISINAU- Arta, Cercetare in Sfera Publica – este o platforma transdisciplinara care va studia legaturile dintre simbolurile politice si culturale si propaganda, si impactul lor asupra mediului urban, interferenta dintre naratiunile personale si ideologiile si discursurile culturale importate in relatie cu sfera publica.
Componentele proiectului – seminarul teoretic, ateliere practice, conferinta interdisciplinara si prezentarea finala – vor analiza in profunzime schimbarile recente ce au modelat mediul social si cultural in cei 20 de ani de dupa caderea Zidului Berlinului si pieirea sistemului socialist. La nivel de politici regionale, proiectul va fi o ocazie de schimb cultural si cooperare intre practicanti din arta contemporana si experti din diverse domenii (arhitecti, istoriceni, designeri, sociologi, culturologi) si intre tari din Balcani si din jurul Marii Baltice. Participantii la proiect vor discuta diferentele culturale din trecut si realitatile prezentului, si vor prezenta artistilor, lucratorilor culturali si publicului larg propria problematica. Vor fi invitati participanti din tari balcanice (Romania, Serbia, Macedonia) si baltice (Lituania si Estonia), precum si din alte tari din UE (Germania, Franta, Polonia, Austria, Olanda) care au trecut sau trec prin procese si fenomene sociale si culturale asemanatoare.

Partenerii proiectului in Moldova: Alianta Franceza din Moldova, Centrul Cultural German ACCENTE/Chisinau, Institutul Goethe/Bucurest, Institutul Polonez/Bucuresti, Forumul Cultural Austriac/Bucuresti, Catedra UNESCO de Studii Sud-Est Europene in cadrul Facultatii de Istorie a Universitatii de Stat din Moldova, Muzeul National de Istorie si Arheologie, Directia Cultura a Primariei Municipiului Chisinau.

Parteneri Media: Public Media Group SRL, Revista la Plic, Radio Europa Libera, Publica TV.

CHISINAU- Arta, Cercetare in Sfera Publica este produs cu suportul financiar al Allianz Kulturstiftung din Germania, Fundatiei ERSTE/Austria, Fundatiei Mondriaan/Amsterdam, Institutului Goethe/Bucuresti prin Centrul Cultural German ACCENTE/Chisinau, Institutului Cultural Polonez, Bucuresti, Aliantei Franceze din Moldova, Forumului Cultural Austriac, Bucuresti, Ministerului Federal al Educatiei, Artelor si Culturii din Austria.

Parteneri de proiect:

Asociatia E-cart.ro, Campina, Romania (www.e-cart.ro)
E-cart.ro este o asociatie culturala ce incurajeaza si promoveaza artistii independenti si faciliteaza accesul publicului la arta contemporana. Printre proiectele actuale ale asociatiei: un Departament pentru Arta in Spatiul Public, initiat in 2009, constand dintr-o platforma pentru dezbateri, interventii artistice si publicatii.

MEEM- Rael Artel Gallery: Non-Profit Project, Tallinn, Estonia ( www.publicpreparation.org)
MEEM este o organizatie non-profit dedicata in principal productiei, distributiei si promovarii artei contemporane. Proiectul actual, Public Preparation, o platforma pentru producerea de informatii si pentru comunicarea in retea, studiaza tendintele nationaliste in crestere in Europa contemporana si critica lor in arta contemporana.

Centrul pentru Arta Contemporana, Chisinau - [KSA:K] (www.art.md)
Centrul [KSA:K] este o institutie independenta, non-profit, inregistrata in 2000. Strategia Centrului este axata pe promovarea formelor culturale si practicilor artistice care (promovarea sau formele/practicile?) reflecta dinamica transformarilor sociale, politice si economice a societatii. Centrul sustine activitati de advocacy in promovarea politicilor culturale adecvate, definirea si consolidarea pozitiei artistului si a practicilor artei contemporane in societate.

Stefan Rusu - directorul/curatorul proiectului

Centrul pentru Arta Contemporana -[KSA:K],
Str. Banulescu-Bodoni 5, Ap.2, Cod Postal 2012,
Chisinau, Republica Moldova
tel: + 373 22 23 72 72
KSA:K 1996-2012
ksak.info@mail.md

KSA:K HOME Kinovari Imitatzia Virtual Expo Identity Signs Virtual Expo Virtual Museum Collection 1996-99 Huge collection : bio : works of artists from Moldova