[ksa:k]

[KSA:K]

reVEDERE'25

Vizitează

Titlu Proiect: reVEDERE`25. Laboratorul Experimental de Film și Artă Video „Privind lumina lumii largi” și VIDEOMARATON

Proiectul reVEDERE asigură transferul de cunoștințe către artiști locali emergenți de către figuri renumite din Moldova, precum și experți internaționali, prin organizarea unei serii de Laboratoare de Educație și Producție Artistică, cu componente atât teoretice, cât și practice; prin producerea proiecțiilor publice VIDEOMARATHON; și prin convocarea manifestărilor artistice în spațiile publice din Chișinău (muzee, parcuri), precum și discuții și dezbateri publice care asigură un nivel ridicat de vizibilitate și participare.

Open Call

Grupul Țintă

Studenți ai instituțiilor de învățământ artistic superior, artiști emergenți implicați în Laboratorul “Să Văd Lumina Lumii Largi” în cadrul “reVEDERE’25. Film Experimental și Artă Video - Laborator și VIDEOMARATHON.

Publicul larg local și internațional, inclusiv streamingul online al programului VIDEOMARATHON prin intermediul site-urilor noastre și ale partenerilor.

Profesioniști în arta video și film, experți internaționali și locali, artiști profesioniști și cinematografi, tutori, curatori, producători și actori culturali din țările partenere ale proiectului Europa Centrală (V4), țările EaP.

Tineri artiști, studenți și personal didactic din instituțiile de învățământ artistic, Ministerele Educației și Culturii și autoritățile publice, reprezentanți ai sectorului cultural independent, tineri din diferite regiuni ale Moldovei (inclusiv regiunile Transnistria și Găgăuzia), autoritățile publice locale și întreaga comunitate a localităților vizate.

Obiectivul Principal al Proiectului

Proiectul reVEDERE asigură transferul de cunoștințe către artiști locali emergenți de către figuri renumite din Moldova, precum și experți internaționali, prin organizarea unei serii de Laboratoare de Educație și Producție Artistică, cu componente atât teoretice, cât și practice; prin producerea proiecțiilor publice VIDEOMARATHON; și prin convocarea manifestărilor artistice în spațiile publice din Chișinău (muzee, parcuri), precum și discuții și dezbateri publice care asigură un nivel ridicat de vizibilitate și participare.

Laboratorul de Film Experimental și Artă Video „Privind lumina lumii largi”

12-21 mai 2025

Titlul laboratorului este o interpretare a titlului filmului Познавая белый свет de Kira Muratova, care evocă multiplele sensuri ale unei experiențe cumulative: lumina proiectorului de film, lumina de la capătul tunelului, lumina care pătrunde în lentila camerei, în raport cu acțiunile și evenimentele cotidiene și privirea curioasă a observatorului care pune la îndoială realitatea din jur. Ne aflăm într-un ciclu perpetuu de conflicte globale, iar războiul din preajmă ne ține captivi de câțiva ani în așteptarea unei păci durabile. Ca o continuare a ediției precedente din 2024, în care am urmărit modul în care cineaștii și producătorii culturali s-au confruntat la vremea lor cu crize sociale, ediția din 2025 a laboratorului se va concentra pe propuneri și soluții de ieșire din impas, și va explora emoții, practici și experiențe ce ne pot scoate din starea de anxietate și perplexitate colectivă. Laboratorul de film experimental și artă video „Privind lumina lumii largi” reunește artiști consacrați, tutori, lectori și artiști emergenți cu scopul realizării unui schimb de experiență și transfer de cunoștințe între generații. Participanții invitați la laborator vor realiza scurtmetraje/lucrări video ce examinează schimbările sociale care afectează astăzi Republica Moldova, cu accent pe studiul comparativ al modului în care artele/artiștii depășesc perioadele istorice dificile. Pe parcursul atelierului de 10 zile, artiștii invitați din Moldova, România și Ucraina vor explora producții istorice de avangardă și vor învăța despre tehnicile de montaj, documentare și filme experimentale, precum și despre practicile autorilor de film din anii ‘60-’80. În cadrul laboratorului, participanții au posibilitatea de a experimenta cu practici cinematice noi și de a lucra cu arhivele studiourilor Moldova Film din Chișinău, raportându-se direct la opere de marcă ale generațiilor anterioare. Laboratorul îi va ajuta pe artiștii tineri să folosească și să-și rafineze abilitățile critice și artistice în înțelegerea și interpretarea dificultăților prin care trece societatea actuală. Laboratorul va fi împărțit în cateva sesiuni. Prima va include prezentări teoretice (2-3 prelegeri) și proiecții de filme, unde se vor viziona și discuta filme și lucrări video (2-3 zile), precum și sesiuni practice concentrate pe teme precum redactarea unui scenariu de film, practici de reconstituire (re-enactment), arte performative, selectarea materialului vizual arhivistic, tehnici de filmare, tehnici de editare/montaj și estetica realizării filmelor (10 zile).

Laboratorul include sesiuni de prezentări teoretice (prelegeri și proiecții de filme curatoriate, 3 zile), precum și sesiuni practice (3 zile).

Tutor coordonator: Ștefan Rusu — curator, regizor de film (MD); Tutori: Martin Zet — artist media (CZ); Vahram Mkhitaryan — regizor de film , scenarist (PL); Ovidiu Țichindileanu — filozof si teoretician al culturii (RO); Lilia Dragneva — curator, cercetator, director [ksa:k] (MD); Valter Țurcan — regizor de film,fotograf (MD); Denis Bartenev — film editor (MD); Vadim Hîncu — cinematographer (MD)

VIDEOMARATHON-ul

29-31 mai 2025

VIDEOMARATHON-ul, desfășurat pe parcursul a trei zile la cinematograful principal din Chișinău, va prezenta lucrări audiovizuale contemporane locale și internaționale. Vor fi prezentate producții din cele trei ediții ale reVEDERE, precum și blocuri de artă video internațională și film experimental curatoriate de parteneri și invitați, cum ar fi: Bienala de Artă Media WRO Polonia, lucrări din arhiva sa extinsă, ÎNTÂLNIRI URBANE: Între Migrație și Mobilitate, Mongolia; Nimic de Pierdut: Melancolia Rezistenței, Asia; EXPORT SCURT 2023 și Artiști Emergenti: filme experimentale contemporane germane și artă video, Festivalul MEDIAWAVE, Ungaria: Re-connect Art International Performance and Multimedia Art Festival, Republica Cehă: Corpul Virtual al Societății, The Best of AZYL 2023, Slovacia: Festivalul Internațional de Film Scurt AZYL, Arhiva Deschisă a Artei Media Ucrainene. Aceste lucrări non-comerciale sunt de obicei inaccesibile publicului moldovean.

Centrul își propune să prezinte cea mai recentă artă vizuală contemporană unui public larg, incluzând și discuții pe paneluri despre Arta Video-Media, Filmul Experimental, Promovarea și Accesul la Concursuri Internaționale, Festivaluri și Bienale. Participanți și experți precum Piotr Krajewski (WRO Art Center, Polonia), Olga Kashimbekova (artist video-media, UE), Stefan Rusu (curator și regizor de film documentar, (MD/PAK), Ovidiu Tichindeleanu (critic de artă și filosof, (RO/DM), și Florian Wust (Curator de Film, DE), vor oferi strategii și platforme de distribuție pentru filme experimentale și artă video.

Parteneri:

PARTENERUL NR. 1

Numele organizației: WRO Center For Media Art Foundation

Email: info@wrocenter.pl

Website: wrocenter.pl, wro2023.wrocenter.pl

Justificarea implicării: Fundația WRO este una dintre principalele instituții europene dedicate artei noi media și schimbărilor din cultura contemporană în legătură cu noile media de comunicare. Din 1989, organizează Bienala de Artă Media WRO, iar din 2008, Centrul de Artă WRO - care desfășoară cercetări, educație și expoziții în mod regulat. WRO este o instituție care operează atât la nivel local, cât și internațional. Face parte din multe inițiative internaționale și europene. Printre colaborările internaționale în curs, merită menționată: Platforma Europeană de Artă Media EMAP – inițiativă comună a principalelor organizații europene de artă media specializate în video, artă digitală, robotică, bio art și alte forme de artă media. Consorțiul are 16 membri și peste 80 de parteneri și include festivaluri renumite, laboratoare și instituții care investighează și prezintă aceste forme de artă interdisciplinare https://emare.eu. O altă inițiativă recentă co-creată de WRO este Funken Akademie – o rețea de colaborare interdisciplinară pan-europeană între instituții culturale, institute de înaltă tehnologie, artiști emergenți și experimentați https://funken-akademie.de/en/. Implicarea WRO va aduce input programatic, cum ar fi prezentări de lucrări de artă media bazate pe propria colecție și arhivă extinsă, precum și cunoștințe despre istoria artei media și starea actuală, precum și practica de diseminare și popularizare a artei contemporane, dezvoltată prin propriul program de mediere artistică axat pe lucrul cu diverse grupuri de spectatori și participanți, inclusiv grupuri care experimentează diverse forme de excluziune. Aceste cunoștințe și experiențe pot fi transmise sub formă de prelegeri, ateliere, prezentări și discuții, precum și prezentări de lucrări media din propria colecție și arhivă de artă.

PARTENERUL NR. 2

Numele organizației: Academy of Fine Arts Prague

Email: podatelna@avu.cz

Website: https://avu.cz

Justificarea implicării: Anetta Mona Chișa are cunoștințe extinse în domeniul artei video europene, necesare pentru a curatoria un atelier al Laboratorului de artă video “reVedere”, precum și experiență personală în scena artistică din Moldova. La rândul său, rezultatele atelierelor de producție ale “reVedere” vor oferi Academiei de Arte Frumoase din Praga o bibliografie vizuală despre realitățile sociale din Moldova.

PARTENERUL NR. 3

Numele organizației: MODEM Center for Modern and Contemporary Art

Website: https://modemart.hu

Justificarea implicării: Centrul pentru Artă Modernă și Contemporană MODEM Debrecen este o instituție culturală cu profil internațional, cu două profiluri principale: prezentarea celor mai semnificative realizări artistice domestice și internaționale ale secolului 20 și expunerea reprezentativă a celor mai semnificativi reprezentanți domestici și internaționali ai tendințelor actuale și aspirațiilor progresive ale artei vizuale contemporane și culturii vizuale. Török Krisztián Gábor este un tânăr curator care a dezvoltat programe pentru Departamentul de Educație Artistică al MODEM Debrecen. El aduce la reVedere expertiza sa de a lucra cu colecția particulară a muzeului MODEM, care include aspecte sub-studiate ale practicii artistice, cum ar fi schițele și jurnalele video, introducând prin aceste exemple componenta pedagogică necesară a problemei integrării vieții de zi cu zi a artiștilor și cineaștilor în propria lor muncă.

Proiectul este organizat de AO Centrul pentru Artă Contemporană, Chișinău [ksa:k]

Proiectul este cofinanțat de guvernele Cehiei, Ungariei, Poloniei și Slovaciei prin granturi Visegrad de la Fondul Internațional Visegrad. Misiunea fondului este de a promova idei pentru cooperare regională durabilă în Europa Centrală.