[ksa:k]

[KSA:K]
Post Image

Expoziție metodică Scufița Roșie

Irina Francova

Imagini Expozitie:

Expozitie Image Expozitie Image Expozitie Image
Expozitie Image Expozitie Image Expozitie Image
Expozitie Image Expozitie Image Expozitie Image
Expozitie Image

Expoziție metodică a lucrărilor elevilor Școlii de Arte Plastice Al.Șciusev (clasele I și II). Pedagog Irina Francova. O sinteză a unor abordări didactice inovatoare în utilizarea metodelor, procedeelor și tehnicilor didactice de predare a peisajului în clasele primare, elaborate de profesoara Irina Francova. Această expoziție metodică este rezultatul elaborării unei metodologii originale proprii în vedere predării compoziției în peisagistică. Scopul acestui curs este de a învăța copiii, prin intermediul peisajului, să simtă formatul, să perceapă spațiul pe multe planuri, să redea adâncimea și perspectiva aeriană. La expoziție sunt prezentate lucrările copiilor din clasele I și II, perioada anilor 2015-2024. Categoria de vârsta: de la 10 la 15 ani. Sarcina principală a Irinei Francova în predarea reprezentării peisajului a fost de a găsi metode, tehnici și procedee cât mai accesibile, clare și ușor de înțeles pentru copii. Expoziția este organizată de AO Centrul pentru Artă Contemporană, Chișinău KSAK în parteneriat cu Școala de Arte Plastice Al. Șciusev, Chișinău.
Design afiș: Gherman Safta.
Photo credits: @v.hincu

Irina Francova – profesoară discipline de profil, domeniul educațional Arte Plastice.
Şcoala de Arte Plastice „Al.Şciusev”, Chișinău.
ABORDĂRI DIDACTICE INOVATOARE DE UTILIZARE A METODELOR, PROCEDEELOR ȘI TEHNICILOR ARTISTICE DE AUTOR ÎN PREDAREA PEISAJULUI ÎN ȘCOLILE DE ARTĂ.
Sinteza abordărilor didactice inovatoare în utilizarea metodelor, procedeelor şi tehnicilor de predare a peisajului în clasele primare, prezintă sumar rezultatul elaborării unei metodologii originale proprii în vederea predării compoziției în peisagistică în școlile de artă. În clasa întâi s-au parcurs elementele de bază ale compoziției precum: ritmul și pulsul ritmic, care au fost aplicate cu succes sub forma unor copaci dispuși ritmic. În clasa a doua, a fost introdus conceptul de masă și echilibru, cunoștințe folosite în peisajul montan. Pentru a atinge obiectivele propuse, au fost explorate două subiecte: în clasa întâi – „Scufița Roșie”, iar în clasa a doua – „peisajul montan”. La lecțiile de compoziție, s-a explorat, de asemenea, conceptul de centru compozițional sau „punctul de interes”, adică mijloacele prin care centrul poate fi evidențiat. Pentru realizarea compoziției „peisaj montan”, la început s-au întreprins câteva sesiuni în aer liber la un parc botanic pentru a desena pietre din natură. Lucrul la compoziția „Scufița Roșie”, a fost anticipat și el de sesiuni în aer liber pentru a desena copaci din natură. Obiectivele abordate în „Scufița Roșie” au respectat următoarea cronologie: linia orizontului și tipurile de peisaje, conceptul de perspectivă în peisaj, conceptul de perspectivă aeriană. Centrul compoziției a fost evidențiat prin culoare – reprezentat de fetița în roșu. Lucrările au fost executate deliberat într-o paletă monocromă, cu excepția Scufiței Roșii, care a fost redată în culoare. Această abordare a ajutat copiii să înțeleagă mai bine conceptul de perspectivă aeriană, deoarece culoarea, în stadiul inițial al învățării, poate interfera cu percepția integrității lucrării. Obiectivele abordate în compoziția „peisaj montan” au fost multidimensionalitatea, adâncimea sporită și spațialitatea. Munții – cei care sunt mai aproape par mai mari și mai contrastanți, în timp ce cei aflați mai departe par mai mici și mai omogeni. Stâncile abrupte și potecile accentuează suplimentar peisajul complex, iar norii care se îndreaptă spre centru adaugă adâncime compoziției. În acest tip de compoziție, centrul este evidențiat prin lumină. Astfel, scopul acestui curs este de a învăța copiii, prin intermediul peisajului, să simtă formatul, să perceapă spațiul pe multe planuri, să redea adâncimea și perspectiva aeriană, prin metode de predare accesibile, clare și ușor de înțeles.

Evenimente noi